GlobalFoundries, New York fabrikasını sattı

Arap sermayesinin de tesiriyle bir periyot çıkış yakalayan ve AMD üzere değerli müşteriler kazanan GlobalFoundries, bu çıkışı sürdüremedi ve adeta döküm bölümüne havlu attı. Firma birer birer elindeki fabrikaları satıyor.

Bir devir sona erdi

Üretim süreçlerini geliştirmek ve ilerletmek büyük değer taşıyor. Bugün 5nm süreçlerini konuştuğumuzu düşünürsek bu alanda rekabetçi olabilmek için daima yatırım ve Ar-Ge kaide. GF uzun bir mühlet bunu devam ettirebildi lakin 10nm ve sonrasında sermaye yetersiz kaldı. Bunda TSMC ve Samsung üzere devlerin yanı sıra Çinli teşebbüslerin de rekabete katılması tesirli oldu.

GF son olarak 14nm sürecinde üretim yapıyordu. 10nm sürecini atlayarak 7nm geçişe karar verdi ve örnek üretimlere başladı. Bununla birlikte süreci daha ileri götüremedi ve yaptığı duyuru ile 7nm sürecine daha fazla yatırım yapmayacağını bildirdi.

Şirket içerisinde yaşanan süreç net olarak bilinmiyor lakin 10nm sonrasında ve yeni üretim tekniklerinde tabiri yerindeyse büyük paralar dökmek gerekiyor. Örneğin hali hazırda 7nm EUV sürecinde yalnızca Samsung ve TSMC üretim yapabiliyor. Büyük maliyetler gerektiren bu teknikten Intel şimdilik uzak kalmayı tercih etti.

GF yaşadığı mali düşüncelerden kurtulabilmek ismine Singapur’daki bir fabrikasını Vanguard firmasına satmış ve MEMS üretiminden büsbütün çekilmişti. Artık de New York yakınlarında şurası olan fabrikasını sattı.

300mm çapında yarı iletken plakaları üreten Fab 10 tesisi yaklaşık 430 milyon dolar karşılığında ON Semiconductor firmasına satıldı. Satış içerisinde tecrübeli mühendislerden oluşan bir grup ve ilgili teknolojiler yer alıyor. GF bu tesisi 2015 yılında IBM’den satın almıştı. Paranın 100 milyon dolarlık kısmı bu yıl ödenecek. 330 milyon dolar ise 2022 sonlarında tüm operasyon ON Semiconductor adına başladığında verilecek.

ON Semiconductor hali hazırda 200mm yarı iletken plakaları üretiyor. Satış sonrasında firma 300mm plaka üretimine geçişini başlatacak. Böylelikle döküm kesiminde tartısını biraz daha arttırma fırsatını elde edecek.

GF iki fabrikasını satarak toplamda 666 milyon dolar gelir elde etti. Bunun 336 milyon doları bu yıl içerisinde kasaya girecek. Kalanı ise 2022 yılına kadar ödenmiş olacak. GF sağladığı kaynak ile özellike 12nm/14nm üretim tekniklerini daha âlâ hale getirmeyi amaçlıyor.

 

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu