Teknoloji Devleri, Yapay Zekâ Çipi İçin Bir Araya Geldi

Intel, Google, Microsoft, Meta ve diğer büyük teknoloji firmaları, yeni nesil yapay zekâ hızlandırıcı çipleri için bir standart oluşturmak adına bir araya geldi.

Aralarında Intel, Google, Microsoft, Meta, AMD, HP, Broadcom ve Cisco gibi dev teknoloji firmalarının da yer aldığı çok sayıda firma, yeni nesil yapay zekâ hızlandırıcılarının standartlarını belirlemek için UALink adında bir grup oluşturduklarını açıkladılar. Bu grubun çalışmaları ile birlikte tamamen GPU’lardan oluşan yeni nesil yapay zekâ platformları bir standarda oturtulacak ve ortaklaşa olarak geliştirilecek. 

Genel olarak baktığımızda yapay zekâ hızlandırıcıları, modellerin işlem yapmak için ihtiyaç duyduğu hesaplama kapasitesini oluşturmakta kullanılan ve GPU’lardan sofistike donanımlara kadar her türlü yapıyı kapsayan sistemler olarak karşımıza çıkıyor. Yeni standart oluşturma çalışmasının ucu ise elbette ki NVIDIA’ya değiyor. AMD Genel Müdürü Forrest Narrod’un yaptığı “Endüstri, tek bir firma tarafından kısıtlanmayan yeniliklere açık bir standarda ihtiyaç duyuyor” açıklaması da bu duruma işaret ediyor. 

1024 grafik işlemcili pod standardı geliyor

yeni standart

UALink 1.0 teklifine göre tek bir sunucu sistemine yerleştirilmiş en az 1024 grafik işlemciden oluşan podlar ilk standardı oluşturacak. Bu standart “açık standartlara” uygun olacak, yani AMD’nin Infinity Fabric gibi yapılarına uyum sağlayabilecekler. Bu sistemle birlikte veri daha hızlı işlenecek, gecikmeler azalacak. 

UALink 1.0

Grup bu standart için bir konsorsiyum kuracaklarını ve gelişmelerin bu ekip tarafından gözlemleneceğini ifade etti. Sektörün %80 ila %95 arasındaki kısmını kontrol ettiği düşünülen NVIDIA’nın bu girişime karşı ne yapacağı ise merak konusu. 

NVIDIA ve MediaTek’ten Bilgisayarlar İçin Yeni İşlemci Geliyor

Meta, Yapay Zekâ Kullanarak Etki Kampanyası Yürüten İsrailli ve Çinli Hesapları Kapattı

Kaynak :
https://techcrunch.com/2024/05/30/tech-giants-form-new-group-in-effort-to-wean-off-of-nvidia-hardware/

Başa dön tuşu