Yurt dışından telefon almak! Evet bilhassa son bir kaç yılda cep telefonları üzerinden alınan vergilerin arttırılması ile şmkanı olan tüketicilerin bir birden fazla telefonlarını yurt dışından almaya yöneldi.
İmkan diyorum zira cep telefonlarını kargo ile getirtmek yasak olduğu için ya kendiniz yurt dışına gidip telefon alıp geleceksiniz ya da yurt dışına giden birinden rica edeceksiniz o getirecek.
Olay bununla da kalmıyor tabi. Getirdiğiniz yahut arkadaşınıza getirttiğiniz telefonu Türkiye sonları içinde kullanabilmek için son 4 ay içinde yurt dışına gidip gelmiş, son 3 yıl içinde de rastgele bir telefon kaydı yapılmamış bir pasaport bulup IMEI kaydı yaptırmanız gerekiyor.
Telefonu siz gidip getirdiyseniz kendi pasaportunuza kaydettirebilirsiniz lakin bir diğerinden telefon getirmesini rica edenler için durum biraz daha karışık.
Bugüne kadar arkadşaından telefon getirmesini isteyenler, telefonu aldıktan sonra uygun bir pasaport arayışına çıkıyor ve telefonu bir oburunun birçok vakit da hiç tanımadıkları birinin pasaportuna kayıt ettiriyorlardı.
Yeni karar ile artık bu türlü bir şey mümkün değil. Artık bir telefon kimin pasaportuna kayıtlı ise o pasaportun sahibi üzerine olan telefon sınırında kullanılabilecek.
Bu düzenleme, arkadaşından rica edip yurt dışından telefon getirenleri büsbütün engellerken kendi için telefon alanların da kullanım mühleti sonunda bu telefonu satma isteklerini baltalıyor. Çünkü telefonu sattığınız kişi şayet kendi pasaportuna IMEI işletmezse o telefonu kullanamıyor.
15 Mayıs 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 1111 numaralı kararın 4. unsuruna nazaran yurt dışından getirilen telefonların IMEI kaydı süreci “yolcunun kimlik numarasına kayıtlı sınırlarla kullanılmak kaidesiyle…” diye eklenen bir notla sonlandırılıyor.
Bundan sonra aman dikkat edin yurt dışından telefon alırım bir diğeri üzerine kayıt ettirir kullanırım diyerek boşa masraf etmeyin, aldığınız telefonu satarken bile zorlanacaksınız.