Dizüstü Bilgisayarların Atası Olan Cihaz: Compaq Luggable

Günümüz teknolojisiyle bilgisayarları cebimizde taşır hale geldik, peki ilk taşınabilir bilgisayarlardan olan “Compaq Luggable” ile daha önce tanıştınız mı? “Compaq Luggable” ya da diğer ismiyle “Compaq Portable” bilgisayarı, ilk taşınabilir bilgisayarlardan ve laptop’ların öncülerinden biri olarak tarihe geçti.

Şimdi biraz geçmişe gidip Compaq Luggable’ın tarihine ve özelliklerine göz atalım. Mart 1983 yılında, Compaq Portable adındaki ilk IBM uyumlu taşınabilir bilgisayar Compaq şirketi tarafından piyasaya sürüldü.

O zamanlar için taşınabilir bir cihaza sahip olmak büyük bir lükstü. Compaq Luggable, piyasaya çıktıktan sonra yüksek bir fiyatla satışa sunuldu. (Yaklaşık olarak 4995 dolar) Bir yıl içerisinde 53.000 adet bilgisayar satışı ile önemli bir ticari başarı elde etti.

Ticari başarı elde eden bilgisayarın teknik detayları da oldukça etkileyici.

compaq ticari başarı

Bilgisayarın teknik özelliklerine bakacak olursak; 4.7 MHz 8088 CPU, 128KB RAM ve 2 adet 320K 5-1/4 disket sürücüsüne sahipti(1 yıl sonrasında ise iyileştirilmiş hali Compaq Plus üretildi. Compaq Plus ise 10 MB sabit sürücüye sahipti).

Ayrıca, bu bilgisayarları analog kablo aracılığıyla doğrudan TV’ye bağlayabiliyordunuz. Bu da dönemine göre oldukça önemli bir teknik özellikti.

Compaq “Luggable” özellikle şirketler tarafından tercih edildi. Hem televizyonlara bağlanması hem de taşınabilir olması sunum yapabilmeyi kolaylaştırdı.

compaq luggable sunum

Günümüzde dizüstü veya masaüstü fark etmeksizin hemen her işimizi bu bilgisayarlardan halledibiliriz ancak 80’lerin şartlarını incelediğimizde şirketler sunum yapabilmek ya da farklı ortamlarda çalışmalar yapabilmek için Luggable’ı tercih etti.

Üstelik tasarımı da diğer bilgisayarlara göre daha iyiydi. Tabii ki bu şekilde tasarlanmasının bir amacı da bulunuyor. Bu bilgisayarın genel tasarlanma amacı, taşınabilir olması ve büyük bir ekrana yansıtılabilerek sunumlar oluşturmak içindi.

Başarıya ulaşılabilmesi zaman aldı. Compaq Luggable’ın üretim aşamasında klavye tuşlarının yarısı çalışmıyordu.

compaq luggable

Günümüz şartlarında dizüstü bilgisayarları düşündüğümüzde halen kronik klavye problemleri olan markalar mevcut. 80’lerde de Compaq markası bu problemle karşı karşıya geldi.

Klavyesi, F1-F10 tuşları solda, CTRL tuşu da normal klavyelere kıyasla oldukça farklıydı. Bilgisayarın ilk test aşamasında tuşların yarısının çalışmadığı tespit edildi ve sonrasında kapasitans değişikliği ile tuş vuruşlarını ayarladılar.

Programcıların da kullanımına uygundu. BASIC ve C++ yazılım dillerinde programlamalar gerçekleştirilebiliyordu ancak çok fazla tercih edilmedi.

Peki bu bilgisayarlar ile “hangi yazılım dilleri kullanılıyordu” diye merak ediyorsanız, onun da cevabı hazır. Compaq ile BASIC, yani Microsoft için standart programlama dili kullanılıyordu.

BASIC, günümüz kodlama programlarına göre daha yavaş işlenen fakat eğitim veya küçük projeler için şaşırtıcı derecede iyi bir programlama diliydi. Daha ciddi projeler içinse Borland C++’ında kodlanabilmesine olanak sağlıyordu.

Tabii ki yazılım oluşturulabilmesi, Luggable’ın yazılım bilgisayarı için kullanışlı olduğu anlamına gelmiyor. Compaq Luggable genel hatlarıyla yazılım için tasarlanmış bir bilgisayar değildi.

Geçmişin oyun tutkunlarını buraya alalım. Nostalji dolu oyunlar bu bilgisayarda oynanabiliyordu.

compaq pacman oynatır

Yakın zamanda oyuncu bilgisayarları kavramı ortaya atıldı. Markalar, oyunların gelişmesi, 3 boyutlu hale evrilmesi ve daha gerçekçi oyunlar sayesinde son 10-15 yıldır oyuncu sistemleri oluşturmaya başladı. Bu sistemler oldukça teknolojik ve güçlü bileşenlere sahip.

80’lerin oyunlarını incelediğimizde ise Luggable, döneminin popüler oyunlarını oynatabiliyordu. Blockout, Pacman, Digger, Paratrooper ve Zork gibi oyunlar Luggable ile oynandı.

İsmini Görünce Geçmişe Gideceğiniz Bilgisayar Programları

Çayı Kahveyi Koyun Gelin #6: Tam 120 Yıl Önce Akdeniz’de Bulunan ‘Tarihin İlk Bilgisayarını’ Anlatıyoruz

Tek Bir Tıkla Sizi 90’lardaki Bir Bilgisayara Işınlayan İnternet Sitesi

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu