Huawei işlemci bağımlılığını bitirmeyi hedefliyor!

Bilindiği üzere Qualcomm bugün dünyanın en büyük yonga seti üreticisi. Kendi fabrikası olmayan Qualcomm yalnızca mimari geliştirerek dünyanın en büyük üreticisi pozisyonuna geldi. Huawei ise Samsung üzere kendi işlemcilerini üretiyor lakin yaptığı telefonlarda kendi yonga setleri ile birlikte hem Qualcomm hem de MediaTek yonga setlerini telefonlarında kullanıyor. Huawei Qualcomm ile ortasındaki iş alakasını azaltmak ve hatta bitirmek istiyor.

Huawei işlemci bağımlılığını bitirmeyi hedefliyor!

Son yıllarda Huawei ve alt markası Honor, amiral gemilerinde satışa sunduğu telefonlarında Kirin işlemcileri kullanıyor. Huawei’nin geliştirdiği Kirin işlemciler epey yüksek performans sunarken, tüm eserlerde yer almıyor.

Huawei’nin MediaTek ve Qualcomm tarafından üretilen işlemcilerden güç alan telefonları bulunuyor. Bu durumu ortadan kaldırmak isteyen Huawei, Qualcomm ile ortasındaki iş alakasını azaltmak ve hatta bitirmek istiyor, ancak bunu da bir anda yapamıyor. Qualcomm Snapdragon tahlilleri büyük bir eser çeşitliliği sunarken Kirin yonga setinde çok fazla çeşit bulunmuyor. Bu da Huawei‘nin dışa bağımlılığının en büyük sebebi.

2019’un ikinci yarısı bittiğinde telefonlarının yüzde 60’lık kısmına kendi ürettiği işlemcilerin güç vermeyi hedefleyen Huawei’nin, bu gayeye ulaşıp ulaşamayacağını anlayabilmek için geçtiğimiz yıllara kısaca göz atacak olursak;

2018 yılının ikinci yarısında Huawei telefonların sadece yüzde 40’lık bölümü Kirin işlemcileri kullanırken, 2019 yılının birinci çeyreğinde bu sayının yüzde 45 düzeyine ulaştığını görüyoruz.

Huawei’nin kurucusu Ren Zhengfei, içerisinde bulunduğumuz yılda yaklaşık 270 milyon telefon sevkiyatı gerçekleştireceklerini belirtmişti. Böylece yüzde 60’lık maksada ulaşılması bekleniyor. Üst düzey modellerde uzun müddettir Kirin işlemciler kullanılmasına karşın, orta ve düşük düzey aygıtların birden fazla hala Qualcomm ve MediaTek’in işlemcileri ile karşımıza çıkıyor. Bilhassa kısa mühlet evvel tanıtılan işlemcilerden Kirin 810 orta segmenti canlandıracak.

Bu ortada Apple‘ın dün Intel‘in modem kısmını 1 milyar dolar satın alması ve Huawei’nin bu açıklamaları ile birlikte Qualcomm payları gün içinde dalgalanma gösterdiğini de siz kıymetli okuyucularımız ile ek bilgi olarak paylaşalım. Gelecekte ne olur bilemiyoruz lakin Huawei dün  Kirin 810 yonga seti ile dünyanın birinci 7 nanometre üretim sürecine sahip orta segment yonga setini tanıtarak eser gamını genişletme konusundaki kararlılığını bir defa daha gösterdi.

Başa dön tuşu