Profesör Uzman Doktor Sedat Köse’nin, kalp ritim bozukluğu rahatsızlığında kullandığı tedavi biçimi ablasyon işlemidir. Bu işlemde kateterler aracılığıyla, kalp içinden noktasal enerji uygulanır. Bu sayede çarpıntıya sebep olan bölge yakılır. Ablasyon bu yakılma işlemine denmektedir. Tedaviye başlanmadan evvel tanısal EPS testi yapılır. Ablasyon işlemine girmeden, daha önce ritim bozukluğu rahatsızlığı için alınan ilaçların tüketimi 3 ila 5 gün önce kesilmesi gerekmektedir. Gün sayısı, kişiye göre doktoru tarafından belirtilecektir. Hastalar EPS’ye ve ablasyon işlemine girmeden önce muhakkak 6-8 saat aç kalırlar. Lokal anestezi ise kasık veya boyun bölgesinden yapılmaktadır. Hazır olan hasta için ablasyon işlemi başlamıştır. kalp çarpıntısı nın var olduğu alanın büyüklüğüne ve yerine göre ameliyatın süresi değişmektedir. Fakat bir saat vermek gerekirse, 15 dakika ila 2 saat arasında olacaktır. İşlem sonrasındaysa hastalar, kasıklarına uygulanması şart olan bandaj ve ağırlık uygulandıktan sonra 4-6 saat arasında rahatlıkla gündelik faaliyetlerine geri dönebilir, taburcu edilirler.
Bu tedavi türü, ilaçları yeterli kalmadığı durumlarda devreye girer. Hastanın hayatının sonuna kadar ilaç kullanmak istemeyişi de bu tedavi türüne yönlendirilebilir bir istektir. Ayrıca, ciddi hayat riski oluşturacak kalp ritim bozukluğu var olan hastalarda direkt olarak ablasyon işlemi uygulanmaktadır. Kısacası ablasyon tedavisi, ilacı tamamen silerek kalıcı bir yöntem olan çözümdür. Başarı oranı ise yüzde doksanın üzerindedir. Bu nedenle tercih edilme oranı da hayli yükselmektedir.
Potansiyel Ablasyon Tedavisi Hastaları
Bu tedavi türü aşağıda belirtilen şikayetlerden en az birini yaşayan insanlara teşhisi konulabilir.
• Gündelik hayatında ortalamanın üstünde bir şekilde çarpıntılarından şikayet eden bireyler.
• Bayılan ve bunun altında yatan nedenin kalp ritim bozukluğu olduğu düşünülen bireyler.
• Daha önce hayatında akciğer durması rahatsızlığını yaşayan insanlar.
• Kalp yetmezliği hastaları
• Parkinson hastaları
Ablasyon tedavisi, aslına bakılırsa düşük riskler skalasında yer alan bir tedavi türüdür. Fakat tıpta her alanda olan minimum risk değeri elbette bu tedavi içinde geçerlidir.
Daha detaylı bilgi edinmek için mutlaka Prof. Uzmn. Dr. Sedat Köse‘nin web sitesini ziyaret edin; https://www.sedatkose.com/ablasyon-ankara/