Jonathan James, bilişimin sınırlarını zorlayarak 15 yaşında güç dengelerini de değiştiren genç bir dâhiydi. “c0mrade” takma adıyla bilinen James, NASA’yı hacklemesiyle adını dünyaya duyurdu.
Genç yaşta tanıştığı bilgisayar tutkusu onu, çok konuşulan bir isim yapmaya yetecekti.
Siber güvenlik alanına silinmeyen bir iz bırakacak olan James, genç yaşta bunu nasıl başarmıştı?
James, bilgisayar dünyasına olan tutkusuyla genç yaşta tanıştı.
12 Aralık 1983’te Florida’da doğdu. Amerika’da siber suçtan hüküm giyen ilk genç olarak da bilinen James’in babasının bilgisayar programcısı olması, ona yeni bir dünyanın kapısını aralamıştı. Erken yaşlardan itibaren teknolojiye ilgiliydi. Bu ilgi, sıradan bir merakın da ötesindeydi.
Yaşıtlarından çok üst düzey bir bilgisayar becerisi gösteren James, daha 13 yaşındayken okul ağını hackleyerek notlarını bile değiştiriyordu.
Küçücük yaşta hackerlığa başlayan James, hacker topluluklarına da katılmıştı.
Bu topluluklarda “c0mrade” takma adıyla bilinen James, siber güvenlik dünyasında adını duyurduğunda henüz 15 yaşındaydı. Birden fazla sistemi hackleyen James için tüm bunlar merak duygusunun dışa vurumuydu.
Bu tutku ve merak, genç yaşta büyük organizasyonların ve hükûmet kurumlarının ağlarına erişim sağlamasıyla daha da büyüdü.
1999’da Savunma Bakanlığı’nın bilgisayarlarına sızmış, NASA’nın sistemlerini ihlal etmişti.
Bunları gerçekleştirirken aldığı zevkin de henüz bilmese bile bir bedeli vardı. Savunma Bakanlığı’nın bir bölümü olan, ABD’ye yönelik yurtiçi ve yurtdışı tehditleri analiz eden DTRA’yı hackleyecekti.
DTRA sunucularında bıraktığı arka kapı sayesinde dinleyici bir program kurdu. DTRA kullanıcıları arasında geçen binlerce mesaja da erişim sağlamıştı. E tabii kullanıcı adı ve şifreleri de ele geçirmişti.
Arka kapı, bir bilgisayar sistemi, ağ veya yazılım içine gizlice yerleştirilmiş güvenlik açığıdır.
Bu hackleme, James’i tatmin etmemişti.
Bu kez de NASA’nın bilgisayar sistemlerine başarılı bir şekilde sızmıştı. Böylece Uluslararası Uzay İstasyonu’na ait gizli bilgilerin yanında NASA’nın kullandığı yazılıma erişmişti. Bu yazılım, nem, sıcaklık gibi etmenleri kontrol ediyordu.
Yaptığı yasadışı işlerden 6 ay sonra, 26 Ocak 2000’de evi basıldı. Henüz 17 yaşındayken birden fazla suçtan yargılanan James, 18 yaşında olmadığı için ev hapsi ve denetimli serbestliğe mahkum edildi. Bu süre zarfında keyfi bile olsa internet kullanımı yasaklanmıştı.
Daha sonra yapılan uyuşturucu testleri pozitif gelince James, bir ıslah evine yollandı.
17 Ocak 2008’de, Amerika’nın mağaza zinciri TJX, büyük bir bilgisayar sistemi saldırısına uğradı. Milyonlarca zarara uğranan bu saldırıda James’in hiçbir suçu yokken saldırıyı gerçekleştirdiği gerekçesiyle suçlandı. Bu suçlanma ise onun sonunu getiren şey oldu.
James’in olayla hiçbir ilgisi olmamasına rağmen evinde bir ateşli silah ve intihar notu bulunmuştu. Nitekim çok geçmeden, aynı yılın mayıs ayında Jonathan James, evinde ölü bulundu. Yanında ise intihar notu vardı. Söylediği son sözler ise şunlardı:
“TJX ile hiçbir ilgim yoktu. Adalet sistemine hiçbir inancım kalmadı. Kontrolümü kaybettim ve kontrolü yeniden kazanmamın tek yolu bu.”
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: