AMD kartlar, Vulkan API’siyle çalışan World War Z’de NVIDIA muadillerine fark attı

 

Adını en çok 2016 yılında yayınlanan Doom oyunu ile duyduğumuz, Khronos Group tarafından geliştirilen ve programcıya grafik işlemci üzerinde çok daha fazla ve ayrıntılı denetim sağlamayı hedefleyen Vulkan API’si yeni bir oyunla tekrar gündemdeki yerini almış gözüküyor.

Saber Interactive stüdyosunun Epic Store platformunda piyasaya sürdüğü World War Z isimli oyun, bilhassa AMD Radeon ekran kartı sahiplerini sevindirecek performans kıymetleriyle geliyor.

AMD kartlar için optimize edilmiş ve Vulkan API’sini kullanan oyunun, kırmızı grubun kartlarında yüksek performans göstereceğini az çok varsayım edebiliyorduk. Fakat ortaya konan performans kıymetleri, en azından bu oyun için NVIDIA’yı üzecek cinsten üzere gözüküyor. Gelin kelamı fazla uzatmadan test sonuçlarına daima birlikte bakalım.

GameGPU tarafından yayınlanan test sonuçlarında, muhtemel bir işlemci darboğazının önüne geçmek niyetiyle 5.2GHz’e sürat aşırtılmış bir Core i9 9900K kullanılmış.

Halen en çok tercih edilen 1080p çözünürlükte, AMD’nin 3 kartı birincilik ipini göğüslemiş. Ayrıyeten testin bu kısmında, RX 580’in RTX 2070’i geçtiği ve RX 570’in de GTX 1660Ti solladığını görebiliyoruz. Ek bir bilgi olarak, NVIDIA kartların daha yüksek fiyat etiketlerine sahip olduğunu bilmeyenimizin olmadığını düşünüyoruz.

 

Sıra 1440p çözünürlüğe geldiğinde RTX 2080Ti’ın baskısını hissetmeye başlayan AMD kartlar, yeniden de birinci 3 sırayı yeşil gruba kaptırmıyorlar. Burada dikkat çeken konu ise RTX 2070’in bu sefer yarışı RX 580’in önünde tamamlamış olması. RX 570 ise hâlâ GTX 1660 Ti’ın önünde. 

 

4K çözünürlükte ise beklenen oluyor ve listedeki en değerli kart az bir farkla da olsa birincilik sırasına oturuyor. İki, üç ve dördüncü sırayı alan AMD’nin kartları, RTX 2080’in önünde testi tamamlıyorlar. Bu kadar yüksek çözünürlükte, Vulkan API’sinin düşük işlemci iş yükü avantajının pek bir şey tabir edemediği de sonuçlarda açık bir formda görülebiliyor.

 

Düşük iş yükü API’lerinin uygun bir biçimde oyunlara adapte edilmesi sonucunda neler ortaya konabileceğini göstermesi açısından kıymetli olan bu test, Vulkan API’sini tekrar tanınan hale getirebilir mi? Lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

Başa dön tuşu