İçişleri Bakanı Soylu, seçim çalışmaları kapsamında İstanbul’da yaptığı konuşmada tüm yeşil pasaportların hususi pasaportlara dönüştürülebileceğini söyledi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tüm yeşil pasaport sahiplerinin pasaportlarının hususi pasaporta dönüştürülebileceğini açıkladı. Sebebinin ise yeşil pasaport miktarını ülke olarak aşmamız olduğunu belirtti.
Türkiye’de pasaportlar dört farklı renkte verilmekte ve her rengin kendine özgü bir amacı bulunmaktadır. Yeşil pasaportlar; kamu görevlileri, gazeteciler, öğrenciler gibi belirli gruplar için verilirken, hususi pasaportlar ise daha özel bir kullanıma sahip.
Süleyman Soylu’nun konu hakkındaki tam açıklaması şöyle:
“Yeşil pasaportla ilgili yaşanan sıkıntılara da değinen Soylu, “Yeşil pasaport meselesinin şöyle bir problemi var. Takdir edersiniz ki, yeşil pasaport daha ziyade dış dünyayla, daha önceden kurulmuş olanlar, verilmiş olanlar var ama Türkiye’nin dış dünyayla münasebetlerinde, özellikle ihracat alanında ve diğer noktalarda, münasebetlerinde elimizi çok güçlendiren, özellikle diplomatik ziyaretlerde, özellikle kurumların ziyaretlerinde elimizi çok güçlendiren bir süreçtir.
Ve bu yeşil pasaportun da belli bir miktarı var. Yani dünyanın bize tahsis ettiği belli bir miktar var. Biz bu miktarı aşmak üzereyiz. Yani aştık da diyebiliriz aslında. Bu konu Dışişleri Bakanlığımız sürekli olarak tenkit edilmektedir. Yani bunu aşıyorsunuz diye. Allah muhafaza şöyle bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Bütün yeşil pasaportlar hususi pasaportlara dönebilir.
Ama ben bu konuda sorumluluğumu üzerime aldım. Bir çalışma yapacağımı söylemek isterim. Tabii şu da var. Yani siz kendi işiniz icabın yurt dışı seyahatlerinizi gri pasaportla yapabilme kabiliyetine sahipsiniz. Devlet bunu sizden imtina etmez.”
Hususi (yeşil) pasaport nedir?
Yeşil pasaport, kamu görevlileri, milletvekilleri, hakimler, savcılar, emniyet güçleri mensupları gibi resmi kurum çalışanları ile bazı meslek gruplarına verilir. Bu pasaport türü, sahibine diğer pasaport sahiplerine göre bazı ayrıcalıklar sağlar. Örneğin, bazı ülkelerde vize alımı daha kolaydır veya bazı ülkelerde vizeden muaf tutulabilirsiniz.
Yine yeşil pasaport olarak bilinen hususi pasaport ise, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarına, iş adamlarına, sporculara, sanatçılara, basın mensuplarına, öğrencilere ve diğer bazı özel durumlara verilir. Bu pasaport türü de yeşil pasaport gibi sahibine bazı ayrıcalıklar sağlar. Ancak yeşil pasaport kadar kapsamlı değildir ve bazı ülkelerde vizeden muaf tutulma hakkı bulunmamaktadır.
Togg, Akıllı Cihaz ve Batarya Pasaportlarını Duyurdu: Ne İşe Yarayacaklar?
Her iki pasaport türü de sahiplerine bazı avantajlar sağlasa da, temel amaçları farklıdır. Yeşil pasaport daha çok devlet görevlilerinin yurt dışındaki görevlerini yerine getirmesi için verilirken, hususi pasaport daha geniş bir kitleye hitap eder ve yurt dışındaki seyahatler için verilir.